Rasstandaard

Rasstandaard

(bron RvB)

 

FCI groep 3 Terriers
Rasstandaard FCI nummer 86
Sectie 4
Herkomst Het ras is bekend vanaf de tweede helft van de 19de eeuw. Het kwam toen voor rond Leeds en Halifax (Engeland). Schotse textielarbeiders in Noord-Engeland kruisten hun Terriers met de lokale Terriers. Door op eenheid in type en op een steeds kleiner formaat te fokken, ontstond dit nu kleinste Terrierras. Ook buiten Engeland zeer populair.
Algemeen voorkomen Langharig, gedrongen gezelschapshondje. Onder de overvloedige, staalblauwe vacht schuilt een krachtig en evenredig lichaam. Het hoofd is klein en vlak, de rug is kort en recht. Maakt absoluut een ‘klein maar dapper’ indruk.
Schofthoogte ongeveer 23 cm
Gewicht 3.1 kg
Vacht De vacht is matig lang, volkomen recht en niet golvend. Hij glanst als zijde en doet ook zijdeachtig aan. Kleur: egaal donker staalblauw (geen zilverblauw) vanaf het achterhoofd tot de staartaanzet. De rest is warm tan.
Gebruik Hoewel oorspronkelijk voor het Terrierwerk gefokt  “o.a. het doden van ratten” nu al jaren een pittig gezelschaps- en tentoonstellingshondje. De Yorkshire Terrier gaat over het algemeen goed met kinderen om, zolang de kinderen de hond niet als speelgoed zien en het dier in zijn waarde laten. Ze kunnen soms overmoedig zijn ten opzichte van andere honden op straat en in huis. Yorkshire’s kunnen goed samen met andere huisdieren, maar moeten natuurlijk aan deze dieren worden gewend. Een goede socialisatie met alle voorkomende huisdieren kan problemen voorkomen. Onbekende bezoekers worden luidruchtig aangekondigt en het kan even duren voordat een Yorkshire Terrier de bezoeker accepteert.
Gezondheid Zoals bij veel kleine rassen komt ook in dit ras Patella Luxatie voor. Bij de Nederlandse Yorkshire Terrier Club is een test voor honden waarmee gefokt wordt dan ook verplicht. Een Yorkshire Terrier van 16 à 17 jaar oud is geen uitzondering.
Aard De Yorkshire Terrier is afkomstig uit Engeland, is levendig en actief, moedig, soms overmoedig en intelligent. Ze zijn zeer gehecht aan hun gezin en aanhalig, maar ook behoorlijk eigenzinnig. Verder zijn ze nieuwsgierig, alert en zeer waaks.
Bijzonderheden In de volle vacht is de Yorkshire Terrier en erg arbeidsintensieve hond. Dit is vaak de reden dat veel Yorkshire Terriers die uitsluitend als huishond gehouden worden, met een kortgeknipte vacht door het leven gaan. De vacht is hierdoor veel eenvoudiger bij te houden. Een regelmatige was-, borstel- en kambeurt is dan toereikend. De vachtverzorging van showhonden is veel intensiever en vereist de nodige vakkennis en inzet van de eigenaar. De vacht van showhonden wordt veelal beschermd tegen afbreken en vuil worden. Deze wordt geregeld met speciale producten gewassen en in papillotten gezet. De haren op het hoofdje worden in de regel met een strikje voor de ogen weggehouden.
Overige De Yorkshire Terrier past zich qua beweging snel aan het gezin aan. Ze zijn zowel binnenshuis als buitenshuis actief. Graven en ravotten doen ze erg graag. Vanwege hun kleine formaat kunnen ze uitstekend op een etagewoning gehouden worden. Ze zijn bij uitstek geschikt als kleine gezinshond, zeer geschikt als gezelschap bij senioren en daarnaast is het een gewaardeerde showhond.
Noot: Teacup Yorkshire Terriers bestaan niet !!! Het is een benaming voor meestal te kleine, door niet aangesloten fokkers (z.g. broodfokkers), onzorgvuldig gefokte Yorkshire Terriers.